8. oktober 2010

Jesuskirken i Valby

Københavns kommune

I foråret 1892 fandt man i et hjørne af Valby Kros have en mindetavle over tre faldne fra Treårskrigen. Den blev sat i stand og ved en lille højtidelighed den 16. oktober 1892 kom den atter til ære og værdighed, da den blev stillet tilbage i krohaven, men nu anbragt i en stendysse og med en flagstang bagved. 

Ifølge aviserne kunne ingen i 1892 give et bud på, hvor mindetavlen oprindeligt havde været anbragt, men senere er det blevet foreslået, at det gamle tingsted ved Valby Langgade kunne have været stedet. Tingstedet var landsbyens naturlige midtpunkt, også for en mindetavle, der sikkert daterer sig til de allerførste år efter Treårskrigen. Hvis antagelsen er korrekt, rejser det dog spørgsmålet om, hvordan tavlen har været anbragt i eller ved tingstedet. Nu lå kroen imidlertid lige ved siden af, og måske valgte man at ophænge mindetavlen på kroens mur. I så fald fik den ikke lov at hænge der i mange år, for i 1863 brændte kroen ned til grunden, og måske var det i den forbindelse, at mindetavlen kom på afveje i næsten tre årtier.

Placeringen i krohaven i 1892 blev heller ikke langvarig, for kroen blev revet ned blot ti år senere, og i stedet opførtes fire store etageejendomme ud til Valby Langgade og Skolegade. 

Måske var det ved den lejlighed - eller få år tidligere - at brygger Carl Jacobsen (1842-1914) opdagede mindetavlen og besluttede at opstille den i et lille anlæg ved Jesuskirkens sydvestlige hjørne. Det københavnske dagblad Folkets Avis skrev d. 4. februar 1916, at mindetavlen var i en dårlig forfatning og inskriptionen svært læselig, og den syntes i det hele taget "fuldstændig glemt af guder og mennesker". Senere blev det lille anlæg sløjfet og mindetavlen ophængt på Jesuskirkens kormur. Men desværre tier aviserne endnu engang.

Alle tre soldaters navne kan også ses på mindetavlen i Hvidovre kirke.

1. Menig ved 1. lette Bataljon, 1. kompagni, nr. 194 Christen Larsen, født 14. april 1820 i Valby, Valby kirkedistrikt, Hvidovre sogn, savnet efter kampene ved Schleswig 23. april 1848. Søn af indsidder og daglejer Lars Larsen og Ellen Larsdatter.
Tjenestekarl hos skomagermester Gjern i Sankt Pederstræde i København i 1845.
Hovedrullen for Københavns amt 1850, 1. lægd, nr. 180.
Cohen 1848/83: Christian Larsen Waldbye (Københavns amt).

2. Korporal ved 6. Reservebataljon, 1. kompagni, nr. 8 Jacob Olesen, født 29. marts 1828 i Valby, Valby kirkedistrikt, Hvidovre sogn, konfirmeret 1842 sst., faldet ved Kolding 23. april 1849. Søn af husmand og kræmmer Ole Hansen og Anne Jacobsdatter.
Markør i København.
Ifølge Stadens lægdsrulle kom han ikke til session i 1849, men ”skal som Frivillige være ved Arméen”. Trods fraværet blev han udskrevet som soldat, men i januar 1850 dukkede han ikke op på eksercerskolen. Københavns Politi undersøgte sagen og skrev i marts, at ”han skal være skudt i Krigen”. Regimentets stambog oplyser, at han stod i Aalborg amts 70. lægd, men dette synes ikke korrekt.
Staden Københavns rulle 1851, nr. 2263.
Cohen 1849/129: Jacob Olsen.

3. Underjæger ved 2. Jægerkorps, 3. kompagni, nr. 239 Jacob Christiansen, født 27. november 1826 i Valby, Valby kirkedistrikt, Hvidovre sogn, faldet ved Fredericia 6. juli 1849, begravet på Fredericia Trinitatis kirkegård. Søn af husmand og skomager Christian Petersen og Johanne Borup.
Hovedrullen for Københavns amt 1847, 1. lægd, nr. 91.
Cohen 1849/120: Jacob Christiansen Waldbye.

Mindestenen har tre korte vers:

I mødte paa Kampens Dag, og I holdt Ord,
men aldrig Hiemet mere i saae, ei gamle Fa'er og Mo'er.

Den Seier I vandt, da I for Konge og Fædrelandet stred, 
skal bære Danerfolket Frugt i Tid og Evighed.

Staae her skal Eders Navne, æres her skal Eders Minde, 
saa længe Stenen kan holde, saa længe Kilden kan binde.


Sådan tog mindestenen sig ud, da den i 1916 stod i et lille anlæg ved Jesuskirken. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar