12. oktober 2010

Asmild kirke

Nørlyng herred, Viborg amt

I kirken er der på korets nordvæg opsat en mindetavle over en jæger, der omkom i Treårskrigen.

Jæger ved 2. Forstærkningsjægerkorps, 1. kompagni, nr. 34 Severin Christian Wistoft, født 7. december 1826 i Højslev skole, Højslev sogn, Viborg amt, konfirmeret 1841 i Lem, såret i kampene ved Isted 25. juli 1850, død på Augustenborg lazaret 29. eller 30. juli, begravet på Augustenborg lazaret. Søn af skolelærer og kirkesanger Laurits Sørensen Wistoft og Sophie Dorthea Friis. Ugift.
Familien flyttede til Lem i 1836, da faderen overtog skolelærerembedet dér. Efter sin konfirmation rejste Severin til klædefabrikken Bruunshåb for at oplæres i maskinbyggerfaget. Som udlært kaldte han sig 'mechanicus'. Hans farbror, Søren Wistoft, var maskinmester på Bruunshåb og forpagter af den nærliggende Søndermølle. Severin, der som lærersøn egentlig var fritaget for udskrivning, blev udskrevet til militærtjeneste ved ekstrasessionen i 1849 og mødte ved jægerkorpset 15. maj samme år.
Hovedrullen for Viborg amt 1848, 117. lægd, nr. 76.
Cohen 1850/94: Severin Christian Vistofft (Viborg amt)

Cohen skriver i en note: "Til Augustenborg var indbragt d. 28 Juli een med Skudsaar i Hoved, som ikke kunde tale; han døde d. 30 Juli og var anført for 2.34, Jæger Nilsørre af 2det Forst.-Jægercorps, hvilket Navn ikke har været at udfinde i hele Armeen. Efter længere Tid har Overlægen dersteds antaget ham for 2.86, Underjæger Fritz Clemens Ertner af 1ste Forst.-Jægercorps, hvilket Navn senere var blevet indført i Kirkebogen, som begravet d. 1 August, fordi der fandtes hos den Afdøde tvende Breve fra hans Moder og 1 Signet, som Moderen har vedkjendt at have tilhørt Ertner. Hr. Stiftsprovst Svitzer hersted [i.e. Odense], der har interesseret sig for at skaffe Ertners Familie (der boer her i Odense) nogenledes paalidelig Oplysning om Dennes Skjæbne, har brevvexlet derom med Feltpræst Bøggild paa Augustenborg, og denne har, støttende sig paa ovenanførte Beviis, bestemt antaget den Ubekjendte for at have været Ertner. - Efter gjentagen Forespørgsel har Commandeuren for 1ste Forst.-Jægercorps opgivet til mig, 'at Ertner var falden, og ikke som saaret bortført til et Lazareth', han var desuden Underjæger af et andet Corps med No. 2.86, medens den Ubekjendte var Jæger med No. 2.34. Jeg antog ham derfor for 1.34 af samme Corps, Jæger Vistoft, der har været savnet - og har anført Ertner som 'falden'. De fundne Papirer alene afgive intet sikkert Beviis, man har havt mange Exempler paa, at Uhre med Signeter, Bøger med Navn i, ja hele Tornistre ere komne i Andres Værge under og efter en saadan Affaire. - Senere er af 2det Forst.-Jægercorps modtaget følgende Vedtegning: 'Ved Corpset findes ingen Jæger Nilsørre. Efter Udsagn af en datidig paa Laz. paa Augustenborg som saaret, men nu helbredet, henliggende Underjæger, skal Jæger Vistoft være død paa Lazarethet dersteds d. 29de eller 30 Juli'."

Foto: Torben Thorsen, Historiecenter Dybbøl Banke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar