På kirkegården står en gravsten over en soldat, der døde på Als i slutningen af marts 1864. Da familien i Bryndum modtog underretningen om sønnens død, kunne faderen ingen hvile finde, før sønnens lig atter var bragt hjem, og i maj påbegyndte han den lange rejse til Als, der på grund af fjendens besættelse af store dele af Jylland, gik over land langs den jyske vestkyst, gennem Han herred og Vendsyssel til Frederikshavn, videre med skib til Nyborg, atter over land til Faaborg og derfra videre med skib til Als. Faderens rejsedagbog er gengivet i årbogen "Fra Ribe Amt" 1940/43 og vidner om en helt enestående bedrift.
Rejsen tog otte dage, og da faderen, der var skolelærer i Bryndum, endelig nåede frem til Augustenborg, opsøgte han feltpræsten, der havde forestået begravelsen seks uger tidligere og var i stand til at udpege graven, der foruden lærerens søn også rummede syv andre lig. De nødvendige tilladelser blev givet, og i en sen aftentime blev graven åbnet. Allerede i den anden kiste fandt faderen sin søn, på hvis bryst var anbragt en seddel med navn og regimentsnummer. Kisten blev taget op, og allerede den følgende dag fik faderen tilladelse til at sejle over Alssund til Dybbøl. Dér forlangte fjenden kisten åbnet i overværelse af en preussisk officer, der efter inspektionen befalede en lokal ægtkusk at køre kisten til det sted, hvor faderen ønskede det. Da det lille følge var kommet et godt stykke væk fra preusserne, ville kusken dog ikke længere, men andre var heldigvis parate til at hjælpe skolelæreren, og efter et par dagsrejser nåede han endelig hjem til Bryndum med sønnens kiste, der blev anbragt i kirkens tårnrum. To dage senere blev kisten atter begravet, og den følgende søndag holdt præsten en mindetale over den faldne soldat.
Menig ved 8. Infanteriregiment, 7. kompagni, nr. 320 Christian Leopold Yderik, født 9. november 1840 i Skonager, Næsbjerg sogn, Ribe amt, konfirmeret 1855 i Bryndum, død på Augustenborg lazaret 30. marts 1864, begravet på Augustenborg kirkegård 2. april, genbegravet på Bryndum kirkegård den 18. maj. Søn af skolelærer og kirkesanger Christen Christensen Yderik og Anne Gundersdatter.
Boede hjemme hos forældrene i Bryndum skole i 1860. Faderen var skolelærer i Skonager, Næsbjerg sogn i årene 1839-52 og siden i Bryndum skole. Han døde i 1868, 57 år gammel og ligger begravet ved siden af sin søn. Også hans gravsten er endnu bevaret.
Hovedrullen for Ribe amt 1856, 35. lægd, nr. 110.
Cohen 1864/121: Christen Leopold Yderik Næsborg [sic!]
Foto: Torben Thorsen, Historiecenter Dybbøl Banke.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar