10. april 2012

Viuf sogn, Blåkærskov

Brusk herred, Vejle amt

I Blåkærskov ved landevejen mellem Kolding og Vejle, ca. 3 km nord for landsbyen Viuf, er der rejst en gravsten over en overjæger, der faldt i en fægtning på dette sted i 1849.

Overjæger ved 1. Jægerkorps, 4. kompagni, nr. 4 Eduard Balthazar Larsen, født 8. december 1826 i København (Fødselsstiftelsen), faldet ved Blåkærskov 7. maj 1849, begravet ved landevejen samme dag. Søn af korporal Isak Larsen og Maren Carlsdatter.
Cohen 1849/119: Eduard Baltazar Larsen

Under en rekognoscering stødte en lille deling jægere af general Ryes korps på soldater fra det 15. preussiske regiment, og det kom til en fægtning i udkanten af Blåkærskov. Da den tyske overmagt var for stor, blev der snart blæst til retræte, men overjæger Larsen havde ikke i sinde at trække sig tilbage. Tappert blev overjægeren ved landevejen, kun dækket af en grøftekant, mens han tilføjede fjenden store tab. Men til sidst overjægeren ramt i tindingen og faldt død om. Endnu samme dag begravede preusserne ham på gårdmand Morten Hansen Nebels mark tæt ved landevejen. Kort efter skænkede gårdmanden pladsen til det endnu eksisterende gravsted, hvor der senest i maj 1850 rejstes et mindesmærke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar