13. august 2014

Åle kirke

Vrads herred, Skanderborg amt

På nordkapellets sydvæg hænger en indrammet marmortavle med navnet på et sognebarn, der omkom i krigen 1864. Tavlen hang tidligere over skibets syddør og var forsynet med en mindekrans i metal, der omsluttede et daguerreotypi af den faldne. I dag hænger mindetavlen - men ikke mindekransen - over døren i våbenhuset.

Ifølge mindetavlen lå Niels Veste Vestesen på Flensborg lazaret indtil han efter mere end et år kunne overføres til Garnisonshospitalet i København. Ved hans dødsfald et år senere, skrev flere aviser: ”Hans Navn fortjener at mindes, ikke blot fordi han er en af dem, som have lidt meest for Fædrelandets Skyld paa et smertefuldt Sygeleie, der varede uafbrudt i næsten 2½ Aar, men ogsaa forbi han var et trofast Hjerte, som elskede Danmark, og derfor baade kæmpede villig og taalte taalmodig. I Flensborg, hvor han henlaa den længste Tid af sit Sygeleie, ville Mange med Deeltagelse modtage Budskabet om hans Død”.  

Underkorporal ved 9. Infanteriregiment, 1. kompagni, nr. 206 Niels Veste Vestesen, født 4. januar 1838 i Åle skole, Åle sogn, konfirmeret 1852 sst., såret i kampene ved Dybbøl 18. april 1864, død på Garnisonshospitalet i København 18. august 1866, begravet på Garnisons kirkegård 21. august. Søn af skolelærer og kirkesanger Søren Vestesen og Sidsel Marie Jensen.
Handelsbetjent i Randers i 1860, men flyttede til hovedstaden to år senere; her ernærede han sig som gartner.
Staden Københavns amt 1862, nr. M/1165.
Ses ikke hos Cohen.

Foto: Torben Thorsen, Historiecenter Dybbøl Banke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar